Hidratarea este termenul ce descrie capacitatea corpului de a retine si administra apa. O hidratare corecta nu inseamna doar un aport corect si constant de apa dar si o concentratie corecta la nivel celular.
Apa pe care o bem sau o ingeram prin intermediul alimentelor cu care ne hranim, este distribuita de la nivelul sistemului digestiv la nivel celular impreuna cu nutrientii necesari. Astfel, la nivel celular apa este importanta in alcatuirea celulelor, transportul nutrientilor catre acestea si in transportul compusilor metabolici si a toxinelor de la celule catre aparatele excretoare.
Cat de importanta este apa?
Intr-o proportie de aproximativ 70% in cazul organismului uman. Ea da structura si forma celulelor si tesuturilor, reprezinta modul de incalzire a corpului uman, este mediul in care au loc majoritatea reactiilor biochimice si este carausul de baza al celulelor pentru “importul hranei celulare” si “exportul deseurilor”.
Cu ce lichide putem creste nivelul de hidratare?
Evident cea mai la indemana metoda de hidratare a organismului este apa iar calitatea acesteia poate ajuta in mod semnificativ gradul de hidratare. Conform studiilor apa cu cea mai mare biodisponibilitate este cea colectata din munti precum si cea extrasa din izvoarele de mare adancime.
Alte bauturi care pot creste nivelul de hidratare al organismului sunt sucurile naturale de fructe sarace in pulpa (sucul de mere) precum si ceaiurile. Fructoza este un bun transportor de apa la nivel celular puteti opta astfel pentru un aport de lichide combinat o parte suc de fructe si 3 parti apa. Nu incercati inlocuirea sucurilor naturale cu cele artificiale, glucoza nu are aceleasi proprietati cu fructoza. In privinta ceaiurilor sunt recomandate pentru hidratare ceaiurile sarace in cafeina, deoarece cafeina este o substanta ce scade nivelul de hidratare obtinand astfel un efect invers celui dorit.
In privinta bauturilor ce contin cafeina este recomandata asocierea lor cu apa. Astfel o ceasca de cafea ar trebui combinata cu un pahar de apa, in caz contrar ceasca de cafea poate deshidrata organismul, efect perceput printr-o oboseala excesiva la scurt timp dupa ce cafeaua a fost bauta.
Alte lichide deshidratante sunt bauturile ce contin alcool. Acestea trebuiesc combinate cu o cantitate mare de apa pentru a anula efectul deshidratant al alcoolului, a ajuta organismul sa elimine toxinele rezultate in urma metabolizarii alcoolului si pentru a sustine activitatea sistemului digestiv.
Ce cantitate de lichide este necesara pentru a asigura un aport corect si suficient organismului?
La aceasta intrebare nu exista un raspuns standard intrucat necesarul de lichide fiecarui individ depinde de sex, greutate, temperatura aerului, umiditate precum si de activitatile zilnice ale acestuia. Organismul uman elimina zilnic apa astfel: 60% prin urina, 5% prin transpiratie, 5% prin fecale si 30% prin respiratie. Astfel un individ care duce o viata sportiva are nevoie de un aport mai mare de lichide pentru o buna hidratare deoarece acesta elimina mai multa apa prin transpiratie si respiratie. O persoana sedentara elimina zilnic aproximativ 2 litrii de lichide prin toate procesele de mai sus. Astfel minimum de aport de lichide trebuie sa porneasca de la aceasta baza, crescand cantitatea in functie de programul zilnic.
De ce este importanta hidratarea corecta a organismului?
O hidratare corecta inseamna o digestie mai eficienta, un nivel optim de energie, somn linistit, recuperare mai buna post afectiuni, o mai buna adaptabilitate a organismului prin sustinerea termoreglarii, sanse mai mici de recurenta a alergiilor, calitate mai buna a fanerelor (piele, par, unghii) si prevenirea imbatranirii premature a acestora.