Îngrijirea tenului la femei și bărbați

“Femeile sunt de pe Venus, bărbații sunt de pe Marte”. De câte ori am auzit propoziția asta, din dorința de a explica succint care sunt diferențele dintre femei și bărbați.

Femeile tind să fie caracterizate ca fiind mai degrabă pasionale, energice și devotate oricărui proiect pe care îl întreprind. Bărbații sunt mai calculați, mai reci, mai analitici. Există și excepții, însă pasiunea cu care femeile își trăiesc în general viața, exuberanța cu care își susțin proiectele sunt diametral opuse față de felul în care bărbații analizează situații și propun soluții.

Felul în care femeile și bărbații simt, gândesc, reacționează, comunică sunt diferite. Iar aceste diferențe se văd înclusiv în felul în care cele două sexe se îngrijesc.

Femeile vor să fie percepute ca fiind îngrijire, frumoase, vor să se facă plăcute de la prima vedere. Bărbații se axează mai mult pe personalitatea lor și nu dau o foarte mare importanță felului în care arată. Femeile vor avea un raft plin de produse cosmetice de îngrijire și înfrumusețare. Bărbații tind să aibă minimul necesar, pe cât posibil produse care să poată fi folosite pentru mai mult decât un singur lucru.

Însă înainte să le judecăm pe femei ca fiind vanitoase, ar trebui să știm și de ce simt nevoia să se îngrijească mai mult decât bărbații. Iar diferențele notabile pornesc chiar de la piele.

Pielea bărbaților este mai groasă decât cea a unei femei, are mai mult colagen și în consecință semnele de îmbătrânire apar mai târziu.

Nu degeaba se spune în popor că “pielea subțire cu cheltuială se ține”, oamenii de știință au demonstrat acest lucru. De aici nevoia femeilor de a se îngriji mai mult de prevenirea și estomparea ridurilor decât bărbații.

În plus, pielea femeilor este și în general mai deschisă la culoare decât cea a bărbaților, făcându-le pe acestea susceptibile la dezvoltarea de pete. Înaintarea în vârstă, soarele și poluarea le afectează mai mult decât pe bărbați.

Un alt motiv pentru care bărbații pare că îmbătrânesc mai greu? Părul facial. Le protejează pielea, chiar dacă ei trebuie să treacă prin corvoada bărbieritului zilnic sau o dată la câteva zile. În plus, secreția de sebum a bărbaților este diferită de cea a femeilor. Deși femeile se luptă să elimine definitiv aspectul lucios al pielii, sebumul acționează asemenea unui strat protector, de lubrifiere, iar cu cât această peliculă de ulei natural începe să se diminueze pielea devine mai uscată și ridurile devin mai adânci, mai vizibile. Pielea bărbaților secretă sebum toată viața, pe când după menopauză secreția de sebum a femeilor încetează.

În schimb, bărbații au mai des probleme cu acneea tocmai din cauza secreției de sebum, care se poate modifica și deveni și mai abundentă. Produsele de îngrijire pentru pielea grasă și acneică dedicate bărbaților sunt de cele mai multe ori mai puternice, pielea lor fiind mai groasă.

Una dintre cele mai mari probleme ale bărbaților sunt iritațiile post-bărbierit.

Chiar dacă pielea lor este mai rezistentă și sebumul lubrifiază suplimentar pielea, inflamațiile, roșeața și iritațiile pot deveni un disconfort permanent. Lama de ras poate afecta în mod negativ pielea, creând micro-fisuri la suprafața ei. Rezultatul este cel mai adesea o piele deshidratată și uscată, dar totuși cu luciu inestetic. De aceea și bărbații ar trebui să aibă grijă ca produsele lor de bază (crema sau spuma de ras, loțiunea sau balsamul după ras) să fie adaptate nevoilor pielii lor.

Pielea femeilor este însă per total mai sensibilă și mai reactivă decât cea a bărbaților. Se înroșește mai ușor, se usucă mai repede, se irită. Fiind mai subțire, mai catifelată, epiderma femeilor reacționează mai agresiv în fața factorilor de mediu.

Chiar și când vine vorba de celulită bărbații au tras biletul norocos. Femeile au mai multă grăsime subcutanată și o rețea de mușchi mai slab definită și altfel dispusă, de aici problema spinoasă a celulitei. Și bărbații pot dezvolta celulită, însă pot scăpa de ea mult mai ușor, cel mai adesea scăpând de kilogramele în plus.

Bărbații transpiră mai mult decât femeile și transpirația lor tinde să stea mai mult timp la suprafața pielii. Iar pilozitatea îi face să dezvolte mai ușor bacterii la suprafața epidermei. De asta deodorantele bărbătești sunt în general mai puternice și cu acțiune de mai lungă durată.

Iată câteva dintre motivele pentru care raftul de îngrijire al femeilor conține cremă de zi, de noapte, pentru ochi, balsam de buze, cremă cu SPF pentru vară și cremă cu SPF pentru iarnă, seruri, măști de hidratare și tot felul de tratamente anticelulită, pe când cel al bărbaților este simplu, cu câteva produse de bază: produse de bărbierit, deodorant, o cremă hidratantă și o cremă cu SPF.

Însă și bărbații ar trebui să acorde acestor produse atenția cuvenită, pentru că deși natura i-a înzestrat cu o piele mai rezistentă, nu înseamnă că lucrurile nu se pot schimba. Factorii agresori din mediu acționează asupra tuturor în mod egal și probleme specifice pot apărea oricând, atunci când pielii nu i se acordă îngrijirea de care are nevoie.

O rutină de îngrijire normală pentru femei înseamnă o serie de produse care să le mențină tenul hidratat, protejat și să le ferească de iritații și factorii de agresiune din mediu. Bărbații au nevoie de mai puține produse, de îngrijire specială doar atunci când problemele apar, pentru că pielea lor este concepută astfel încât să fie mai ușor de îngrijit. Însă asta nu înseamnă că nu au deloc nevoie de îngrijire cosmetică sau că lucrurile sunt chiar atât de simple pe cât par.

Așa că putem crede că femeile sunt de pe Venus și bărbații sunt de pe Marte, însă adevărul este că femeile pur și simplu acționează în concordanță cu ceea ce natura le-a dăruit. Și pe parcurs au învățat ca ritualul de îngrijire să devină răsfăț, fără să-i mai invidieze pe bărbați pentru pielea lor …rezistentă.