Despre albirea parului
Albirea parului este un fenomen normal ce intervine cu inaintarea in varsta dar care dependent de factorii genetici, poluare si alimentatie defectuoasa se poate instala mai devreme.
Albirea parului este considerata prematura atunci cand aceasta se instaleaza inainte de varsta de 30 de ani.
Albirea prematura a parului nu este cauzata mereu de existenta unei afectiuni sau a unei deficiente dar poate semnala o problema a tiroidei, deficienta de vitamina B12, fier, iod, cupru, calciu sau poate indica o acumulare de hidrogen peroxide (utilizat frecvent in decolorarea parului). Alte cauze ale albirii premature a parului sunt tratamentele agresive ale parului (uscarea parului si tehnici termice de coafare), igiena defectuoasa a scalpului si utilizarea frecventa a vopselurilor de par. Ereditatea este un alt factor predispozant.
Prevenirea albirii premature a parului
In cazul instalarii timpurii a parului alb primul pas care trebuie efectuat este o vizita la medicul curant si realizarea analizelor de sange pentru a exclude din cauze afectiunile tiroidei si deficienta de vitamina B12, calciu, fier, cupru, iod. Intervenit in timp util, albirea parului din cauzele enumerate mai sus poate fi reversibila.
Reducerea temperaturii in timpul coafarii, igiena corecta a scalpului si tratarea problemelor existente ale acestuia pot incetini si stopa procesul de albire. Afectiunile scalpului precum matreata, dermatita seboreica dar si produsele cosmetice agresive pot afecta serios vitalitatea bulbului pilos, influentand cantitatea de melanina (pigment) pe care acesta o produce.
Alimentatia sanatoasa bogata in fructe si legume ce contin substante antioxidante dar si constituentii necesari formarii pigmentului ce coloreaza parul este importanta atat pentru vitalitatea scalpului si a parului dar si a intregului organism.
Un alt remediu care va opri albirea prematura a parului este alegerea corecta a vopselurilor de par. Daca procentul de par alb este sub 25% din totalitatea firelor de par atunci expertii recomanda utilizarea vopselurilor de par de tip nuantator intr-o culoare cat mai apropiata de culoarea naturala. Daca procentul de par alb depaseste 50% atunci colorarea permanenta trebuie efectuata cu un produs care sa nu contina peroxizi, amoniac si substante agresive pentru bulbul pilos.
Alegerea samponului potrivit si cu o baza blanda de spalare este un alt pas in oprirea albirii premature si prima solutie pentru un par si un scalp sanatos.
Solutii naturale pentru a trata si preveni albirea prematura a parului
Amarant – avand un gust asemanator cu al nucii si o aroma usor picanta este un aliment extrem de hranitor bogat in lizina (proteina), aminoacizi esentiali, vitaminele A,D,E,B si minerale precum cupru, fier, mangan, zinc, magneziu si fosfor. Il puteti introduce in alimentatie sub forma de faina iar boabele fierte pot fi utilizate drept garnitura. Faina de amarant nu contine gluten deci poate fi utilizata si de catre cei cu intoleranta la gluten. Pentru o aplicare locala puteti fierbe seminte de amarant in ulei de cocos, strecurati fiertura si utilizati uleiul racit pentru masajul scalpului. Impreuna, cele doua ingrediente sunt tonice pentru scalp.
Frunze de curry – acestea contin nutrienti ce dau vitalitate bulbului pilos. Puteti realiza acelasi preparat cu ulei de cocos pentru a hrani bulbul pilos. Frunzele de curry pot stimula si cresterea firului de par.
Uleiul de cocos – un remediu natural extrem de eficient in hranirea bulbului pilos. Utilizat frecvent pentru masajul scalpului poate opri albirea prematura a parului. Masati seara scalpul cu ulei de cocos si spalati parul de dimineata.
You must log in to post a comment.