Betaina sau trimetil glicina este o molecula larg raspandita in natura. Datorita structurii sale poate forma legaturi cu apa sau cu alte molecule schimbandu-si proprietatile. Nontoxica, se gaseste si in suplimenti alimentari.
Pentru proprietatile sale, betaina este larg utilizata in produsele pentru ingrijirea tenului, a parului, suplimente alimentare si produse de igiena.

In ingrijirea tenului, este utilizata pentru proprietatile sale:

– antiinflamatorii – pe leziuni superficiale
– antirid – creste proliferarea fibroblastelor. Mecanismul de crestere nu a fost complet elucidat, dar, dat fiind capacitatea sa de a se lega de apa sau de alte molecule, explicatia ar putea fi cresterea absorbtiei de nutrienti la nivelul celulelor
– depigmentant – datorita proprietatii antiinflamatorii betaina previne stimularea melanocitelor pe aceasta cale.

In ingrijirea parului:

– Betaina este prezenta in structura parului in concentratii mici. Cum functia sa principala este protectia celulara in fata oricarui dezechilibru osmotic, la nivelul parului poate proteja proteinele parului in situatii de stress osmotic: caldura, umiditate, tratamente chimice (decolorare, vopsire). Studii clinice au aratat absorbtia betainei chiar si prin prezenta sa intr-un sampon.

Un studiu clinic condus de Hazel Pool Associates a aratat ca tratarea parului cu o solutie de 5% betaina a dus la:
– Un par mai puterinic
– Scaderea friabilitatii si a fragilitatii
– Cresterea rezistentei pe o perioada mai lunga.

In igiena orala:
– datorita proprietatii antiinflamatorii, poate deminua inflamatiile de la nivelul mucoaselor.