Chlorhexidine este un ingredient cu proprietati antiseptice si antibacteriene, ce se foloseste in general sub forma de saruri. Este folosit in medicina,in produsele de dezinfectare si ca ingredient de conservare in unele produse cu aplicare topica, dar si in produse cosmetice, ca aditiv in creme, pasta de dinti, deodorante si antiperspirante.

Este un ingredient antiseptic active ce actioneaza impotriva organismelor aerobe, anaerobe si drojdiilor. Folosit in apa de gura sau pasta de dinti reduce placa dentara si bacteriile din cavitatea orala. Are actiune bactericida imediata si bacteriostatica prelungita, absorbindu-se in stratul de smalt al dintilor. Folosirea continua a produselor ce contin Chlorhexidine poate produce insa pete pe dinti, limba si gingii, asa incat se recomanda folosirea produselor care o contin pe baza de cure cu perioada limitata.

Este dezactivata de compusii anionici, asa ca atunci cand se folosesc produse care contin Chlorhexidine se recomanda evitarea altor produse de curatare sau antiseptice, acest ingredient fiind activ doar la suprafata pielii.