Despre renunțarea la scutece
A deveni curat și uscat este un stadiu important pentru copiii mici: gradual, renunță la scutece și învață să-și gestioneze nevoile naturale, acesta fiind primul pas pe drumul spre creștere. În cele mai multe cazuri, este în întregime un proces natural: opt din zece copii devin curați și uscați cu acordul lor. Citiți sfaturile Mustela pentru a sprijini dezvoltarea copilului vostru cât mai eficient posibil!
În medie, copiii renunță la scutece în jurul vârstei de doi ani și jumătate în timpul zilei și în jur de trei ani pe parcursul nopții. Oricum, există diferențe semnificative de la un copil la altul și este esențial să lăsăm micuțul să se dezvolte în ritmul propriu. Dar cum ne dăm seama când a venit acest timp? Simplu, observând copilul!
Semne de neconfundatCând bebelușul vostru ajunge la 18 luni, 2 ani sau mai mult, este timpul să-i oferi o oliță când îți arată că vrea să-și dea jos scutecul: încearcă să și-l dea jos, plânge când îl schimbi sau se plânge când este plin. De asemenea, acordați atenție manifestărilor lui: adesea, copiii care sunt gata să nu mai folosească scutecele indică acest lucru în diferite moduri (prin gesturi, postură sau cuvinte) înainte de a-și face nevoile. Aici interveniți voi, punându-l repede pe oliță. Dacă bebelușul este fericit să stea pe ea și se dovedește „concludent”, atunci sunteți pe drumul cel bun!
Pe de altă parte, dacă plânge când vede olița, sau stă pe ea frecvent fără a face nimic, atunci este un pic prea devreme și puteți încerca din nou în câteva săptămâni.
Nici prea devreme, nici prea târziuEste complet inutil să așteptăm ca un copil să scape de scutece dacă este prea mic: până capătă control asupra sfincterelor, ei pur și simplu nu se pot ține. Pe de altă parte, nu lăsați copilul cu scutec din comoditate, chiar dacă se întâmplă accidente, dacă el cere să îi fie dat jos: dacă interveniți în dorința lui de creștere, există riscul ca el să regreseze și să se complacă în rolul său de bebeluș cu scutec. Trecerea spre „curat și uscat” va fi atunci mult mai dificilă.
Un proces gradualDacă anumiți copii renunță la scutece peste noapte, majoritatea învață gradual. După ce renunțați la scutec, trebuie să fiți calm și pozitiv cu copilul chiar dacă are un accident: este esențial să nu ne enervăm și nici să-l presăm, ceea ce-l va supăra.
Vara este timpul ideal pentru renunțarea la scutece: vă puteți lăsa copilul dezbrăcat sau fără multe haine și este mai ușor să curățați micile accidente.
Curat și uscat pe parcursul zilei… și noaptea?În general, renunțarea la scutece pe parcursul nopții vine cu câteva luni mai târziu decât în timpul zilei. De când copilul încetează să mai aibă accidente când este treaz, îl puteți lăsa fără scutec în timpul somnului de prânz: cel mai probabil va fi capabil să se abțină. În timpul nopții, uitați-vă dimineața la scutec: dacă este în mod frecvent uscat, este timpul să îl lăsăm și noaptea fără el.
Totuși, trebuie să fiți conștienți că, pentru un timp mai lung, copilul poate avea nevoie de protecție noaptea, fără a fi vreo problemă: de-abia după vârsta de 5 ani făcutul noaptea în pat este privit ca enurezis. În acest caz, este recomandat să consultați pediatrul.
Pragul „începerii grădiniței”Ce te faci dacă la începerea grădiniței copilul tău nu a renunțat la scutece? Încearcă să nu fii prea impacientat: adesea, exemplul dat de colegii de grupă și dorința de a se integra în grup are efecte spectaculoase și mulți copii renunță la scutece imediat ce încep grădinița.
De asemenea, câteva accidente în timpul primelor săptămâni de grădiniță sunt absolut normale: educatorul vă va spune să-i puneți un schimb de haine în săculeț, pentru orice eventualitate. În orice caz, nu certați copilul, deoarece acest lucru va complica situația. Toleranța, încrederea în copil și încurajările sunt cea mai bună cale pentru a-ți ajuta copilul să crească fericit.