In Octombrie 2011, cercetatorii de la Universitatea din Minnesota au descoperit faptul ca rata de mortalitate la femeile care luau suplimente de multivitamine era mai mare decat a celor care nu luau. Doua zile mai tarziu, cercetatorii de la Clinica Cleveland au afirmat ca barbatii care luau vitamina E au un risc crescut de cancer de prostata. Desi in lumea medicala cele doua descoperiri nu au socat, pentru publicul general a reprezentat un nou semnal de alarma in special in privinta auto-medicatiei.
Ce sunt vitaminele?
Vitaminele sunt substante de care organismul are nevoie pentru crestere si pentru o buna functionare a proceselor metabolice.
Care sunt vitaminele?
Exista 13 vitamine de care corpul uman are nevoie: vitaminele A,C,D,E,K, grupul de vitamine B (tiamina, riboflavina, niacin, acidul pantotenic, biotina, vitamina B6, vitamina B12 si acidul folic).
Principala sursa de vitamine este alimentatia. Corpul uman poate produce vitamina D si vitamina K.
In mod evident cea mai buna sursa pentru un echilibru vitaminic perfect este o nutritie corecta care sa includa toti nutrientii de care organismul uman are nevoie. Dezechilibrele in alimentatia zilnica pot duce la situatii de hipovitaminoze (nivel scazut de vitamine) sau hipervitaminoze. Ambele dezechilibre sunt extrem de periculoase pe termen scurt si lung.
Pentru prevenirea dezechilibrelor vitaminice primul pas este cunoasterea vitaminelor si a surselor de nutrititie astfel incat acestea sa se regaseasca constant in alimentele pe care le consumam.
Exista doua tipuri de vitamine: liposolubile si hidrosolubile. Vitaminele liposolubile sunt depozitate in tesuturile grase si in ficat si se consuma in zile sau chiar luni.
Vitaminele hidrosolubile nu se depoziteaza fiind eliminate zilnic prin urina.
Vitaminele liposolubile sunt vitamina A, vitamina D, vitamina E si vitamina K.
Vitaminele hidrosolubile sunt vitamina C si grupul de vitamine B.
Lista vitaminelor, surse de vitamine si deficientele vitaminice:
Vitamina A
Forme de vitamina A – retinol, retinal, beta-caroten
Doza zilnica recomandata de vitamina A (adult 19-50 ani) – aproximativ 800 micrograme.
Surse de vitamina A – ficat, morcovi, broccoli, unt, spanac, dovleac, branza, caise, lapte.
Deficienta de vitamina A este responsabila de orbirea nocturna si de keratomalacie (uscarea excesiva a corneei)
Vitamina B1 (thiamina)
Doza zilnica recomandata de vitamina B1 (adult 19-50 ani) – 1.2 miligrame
Surse de vitamina B1 – porc, cereale, seminte de floarea soarelui, cartofi, portocale, ficat, oua, conopida, orez brun.
Deficienta de vitamina B1 este responsabila de boala Beri-Beri si de sindromul Wernicke- Korsakoff.
Vitamina B2 (riboflavina)
Doza zilnica recomandata de vitamina B2 (adult 19-50 ani) – 1.1 miligrame
Surse de vitamina B1 – lapte, iaurt, carne, oua, peste, banane, branza, fasole verde, migdale, asparagus, germeni de grau, ciuperci, drojdie de bere.
Deficienta de vitamina B2 este responsabila de ariboflavinoza.
Vitamina B3 (niacin)
Doza zilnica recomandata de vitamina B3 (adult 19-50 ani) – 14-16 miligrame.
Surse de vitamina B3 – organe, pui, vita, peste rosu (ton, somon), lapte, oua, avocado, rosii, salata verde, brocoli, morcovi, nuci, ciuperci, drojdie de bere.
Deficienta de vitamina B3 este responsabila de pelagra.
Vitamina B5 (acid pantotenic)
Doza zilnica recomandata de vitamina B5 – 5 miligrame
Surse de vitamina B5 – carne, cereale, brocoli, avocado, linte, somon, conopida, seminte de floarea soarelui, homar, alune.
Deficienta de vitamina B5 este responsabila de parestezii.
Vitamina B6 (piridoxina)
Doza zilnica recomandata de vitamina B6 – 1.3 miligrame
Surse de vitamina B6 –carne, banane, legume, nuci, lapte.
Deficienta de vitamina B6 este responsabila de anemie si neuropatie periferica.
Vitamina B7 (biotina)
Doza zilnica recomandata de vitamina B7 – 30 miligrame
Surse de vitamina B7 – galbenus de ou, ficat, legume.
Deficienta de vitamina B7 este responsabila de dermatite si enterite.
Vitamina B9 (acid folic)
Doza zilnica recomandata de vitamina B9 – 400 micrograme
Surse de vitamina B9 – salata verde, legume, ficat, drojdie de bere, seminte de floarea soarelui.
Deficienta de vitamina B9 este responsabila de malformatii congetinale.
Vitamina B12
Doza zilnica recomandata de vitamina B12 – 2.4 micrograme
Surse de vitamina B12 – peste, fructe de mare, porc, pui, oua, lapte si produse lactate.
Deficienta de vitamina B12 este responsabila de anemie megaloblastica.
Vitamina C (acid ascorbic)
Doza zilnica recomandata de vitamina C – 90 miligrame
Surse de vitamina C – legume si fructe, ficat
Deficienta de vitamina C este responsabila de anemie megaloblastica.
Vitamina D
Doza zilnica recomandata de vitamina D – 600 UI/ 15 micrograme.
Surse de vitamina D – peste gras (somn, somon), ficat de vita, ciuperci
Deficienta de vitamina D este responsabila de osteomalacie si de rahitism.
Vitamina E (tocoferol)
Doza zilnica recomandata de vitamina E – 15 miligrame
Surse de vitamina E – lapte, oua, nuci, uleiuri vegetale (reci), germeni de grau, cereale, migdale, alune, avocado
Deficienta de vitamina E este extrem de rara si poate fi responsabila de anemie hemolitica la nou-nascuti.
Vitamina K
Doza zilnica recomandata de vitamina K – 95 micrograme
Surse de vitamina K – patrunjel, avocado, kiwi, salata verde.
Deficienta de vitamina K este responsabila de tulburari de coagulare si prezinta risc hemoragic.