Dincolo de aspectul legat de moda, purtarea ochelarilor de soare este importanta pentru protectia ochilor, devenind astfel un accesoriu important pentru preventia si prelungirea starii de sanatate.
Iata de ce trebuie sa porti ochelari de soare:
1. Protectia impotriva radiatiilor UV. Atat vara cat si iarna este esential sa purtam ochelari de soare pentru a proteja ochii de efectul daunator al radiatiilor ultraviolete. Expunerea prelungita la UV creste riscul de cataracta si de afectare a regiunii maculare. Macula reprezinta partea centrala a retinei responsabila de vederea fina. Deteriorarea macularei este ireversibila si de aceea este esentiala protectia si preventia in locul tratamentului.
2. Ochelarii de soare reduc reflexia. Toate suprafetele reflecta o parte din radiatiile solare. Apa si zapada sunt doua suprafete ce reflecta pana la 85% din cantitatea de UV care ajunge pe suprafata pamantului. Lentilele polarizate sunt extrem de eficiente in reducerea efectului de orbire temporara datorita reflexiei radiatiilor solare.
3. Ochelarii de soare protejeaza impotriva vantului si impuritatilor din aer. Acestia sunt o bariera mecanica eficienta reducand riscul zgarieturilor corneene cauzate de particulele de praf. Pe langa protectia mecanica acestia reduc rata de evaporare a lacrimilor si de deshidratare a ochilor.
4. Ochelarii de soare pot reduce durerile de cap. Pentru adaptarea vederii la cantitatile diferite de radiatii luminoase pupila se dilata sau se contracta pentru a pastra un nivel optim de radiatii luminoase ce ajunge la retina. La lumina puternica, pupila se contracta cu ajutorul muschiului sfincterian al irisului. Dilatarea pupilei este realizata de catre muschiul dilatator al irisului. In functie de nivelul de lumina ce ajunge la pupila se declanseaza unul dintre procesele de adaptare. Ochelarii de soare reduc nevoia de adaptare a ochilor, scazand astfel frecventa durerilor de cap precum si aparitia ridurilor de expresie.
5. Ochelarii de soare previn ridurile din jurul ochilor. Epiderma din jurul ochilor este extrem de subtire si expusa deshidratarii. Atat miscarile de adaptare la cantitatea ridicata de radiatii luminoase cat si efectul daunator direct asupra epidermei din jurul ochilor sunt motivele pentru care zona ochilor este prima zona expusa imbatranirii.
Ce trebuie sa stii despre ochelarii de soareCategoriile de ochelari de soare au fost numerotate de la 0 la 4 in functie de tipul lentilei si implicit in functie de capacitatea de a oferi o protectie atat impotriva UV cat si impotriva radiatiilor luminoase ce necesita mecanismele de adaptare descrise mai sus.
Iata ce reprezinta fiecare categorie :
Categoria 0:
– Reprezinta un simplu accesoriu de moda;
– Protectie UV scazuta;
– Nu previne fenomenul de orbire temporara datorita radiatiilor luminoase.
Categoria 1:
– Este un accesoriu de moda;
– Protectie UV scazuta dar mai mare decat cei din categoria 0;
– Limiteaza minor fenomenul de orbire temporara datorita radiatiilor luminoase.
Categoria 2:
– Pot fi considerati ochelari de soare;
– Protectie UV buna;
– Preventie medie a fenomenului de orbire temporara datorita radiatiilor luminoase.
Categoria 3:
– Pot fi considerati ochelari de soare;
– Protectie UV buna;
– Preventie ridicata a fenomenului de orbire temporara datorita radiatiilor luminoase.
Categoria 4:
– Ochelari de soare cu functie speciala;
– Protectie UV buna;
– Preventie extrema a fenomenului de orbire temporara datorita radiatiilor luminoase.
Ochelarii de protectie categoria 4 sunt recomandati in special persoanelor care au afectiuni oculare ce impun o protectie ridicata. Acestia nu sunt recomandati a fi utilizati la volan.