Vitaminele si mineralele sunt substante nutritive esentiale de care organismul are nevoie pentru supravietuire si pentru a functiona in mod corespunzator. De cele mai multe ori o cantitate aproape suficienta de vitamine si minerale o luam din alimentatie si de aceea nu avem nevoie de un aport extra. In cazul automedicatiei cu vitamine si minerale pot aparea probleme la fel de grave ca atunci cand acestea se gasesc in cantitati insuficiente in organism.
Ce sunt vitaminele?Exista doua feluri de vitamine: liposolubile sau solubile in grasimi si hidrosolubile sau solubile in apa.
Vitaminele liposolubile se gasesc in alimente grase cum ar fi grasimea animalica (chiar si unt sau untura), uleiuri vegetale, produse lactate, ficat, ulei de peste. Desi organismul tau are nevoie pentru functionare zilnic de aceste elemente de baza, nu trebuie sa mananci zilnic alimentele care le contin. Ficatul uman stocheaza vitaminele si le arunca in circulatie de fiecare data cand organismul nostru i-o cere.
Vitaminele liposolubile pot fi foarte daunatoare daca aportul lor zilnic din alimente si/sau surse externe depaseste doza zilnica recomandata.
Vitaminele liposolubile sunt: vitamina A, vitamina D, vitamina E si vitamina K.
Vitaminele hidrosolubile sunt vitaminele care se dizolva in apa. Acestea nu se depoziteaza in organism si de aceea au nevoie de un aport frecvent si suficient din alimentatie si din suplimente alimentare. Daca doza zilnica recomandata este depasita, atunci organismul uman le excreta cu ajutorul rinichilor. Vitaminele hidrosolubile se gasesc in fructe, legume si cereale. Acestea se distrug dupa o expunere indelungata la caldura sau aer si de aceea se pot distruge aproape integral in timpul gatitului.
Vitaminele hidrosolubile sunt: vitamina C, grupul de vitamine B sia cidul folic.
Ce sunt mineralele?Mineralele sunt elemente esentiale si vitale ce asigura procesele organismului:
-formarea si remineralizarea continua a oaselor si dintilor;
-circulatia fluidelor corpului la nivel extracelular si intracelular;
-transformarea alimentelor ingerate in energie.
Mineralele se gasesc in carne, cereale, produse lactate, fructe si legume.
Din punct de vedere cantitate si importanta in buna functionare a organismului, mineralele se impart in macroelemente si microelemente.
Macroelementele sunt acele minerale de care corpul are nevoie in cantitati mari. Ele sunt: sodiu, calciu, clor, fosfor, magnesiu si potasiu.
Microelementele sunt acele minerale de care corpul are nevoie in cantitati mici. Ele sunt: fierul, zincul, iodul, fluorul, cuprul, seleniul, cobaltul si cromul.
Atat aportul scazut de minerale si vitamine cat si cel crescut sunt periculoase pentru organism. Dozele zilnice recomandate trebuiesc respectate fara sa fie depasite, in special in cazul vitaminelor liposolubile. Prezenta in exces a unor vitamine in organism se numeste hipervitaminoza.
Anumite hipervitaminoze sunt extrem de periculoase si pot pune viata in pericol.
IMPORTANT!
Daca suferi de o afectiune, consulta medicul inainte sa iti autoadministrezi un complex de vitamine si minerale.