Un zambet frumos este esential. Dantura si zambetul spun mai multe despre o persoana decat 1000 de cuvinte. O dantura frumoasa denota un respect fata de sine, o metodologie si tabieturi bine cultivate, un stil de viata ordonat si constiincios.
Ingrijirea danturii este importanta in viata unei persoane pentru numeroase motive, precum asigurarea unei alimentatii corecte pe tot parcursul vietii, pentru a preveni halena, pentru a preveni dezechilibre nutritionale si pentru a raspunde clipelor memorabile ale vietii prin zambete frumoase.
Cantitativ, romanii consuma pasta de dinti in medie de 5 ori mai putin decat ceilalti europeni. Potrivit studiilor, doar 5% dintre romani au dintii perfect sanatosi, 3 din 4 au carii si peste 50% au placa dentara si respiratie urat mirositoare.
Am intrebat expertii ce pasi trebuie urmariti pentru a avea un zambet frumos si sanatos.
Periutele de dinti
Optati pentru o periuta de dinti de duritate medie cu un cap mic si rotund. Un cap mic permite un control mai bun al periajului si acces in zone greu accesibile. Periutele dure pot fi mult prea abrazive, pot distruge smaltul dintelui si pot leza gingia.
Inlocuiti periuta de dinti la fiecare 3 luni si chiar mai devreme daca perii acesteia incep sa se toceasca sau sa isi schimbe forma. Daca ati fost bolnav inlocuiti periuta mai devreme de 3 luni. Aceasta poate fi un camin primitor pentru bacteriile pe care le-ati purtat si pot prelungi o infectie.
Periutele de dinti electrice asigura un mai bun periaj si mai controlat decat periajul manual.
Pastele de dinti
Pastele de dinti se diferentiaza prin ingredientele continute. Fluorul este un ingredient esential in pastele de dinti. Alte ingredient limiteaza proliferarea bacteriana, depunerea tartrului, sensibilitatea dentara si ajuta la albirea dintilor.
Pasta de dinti antibacteriana contine ingrediente ce limiteaza proliferarea bacteriana: xilitolul si triclosanul. Acestea reduc inmultirea bacteriilor si previn aparitia afectiunilor gingivale.
Controlul tartrului este realizat de ingrediente precum pirofosfatul de zinc. Tartrul reprezinta placa bacteriana mineralizata pe suprafetele dintilor. Depunerea tartrului faciliteaza instalarea afectiunilor gingivale. Detartrajul dintilor este recomandat a se efectua la 6 luni sau la 3 luni in cazul fumatorilor. Acesta poate fi mecanic sau prin ultrasunete.
Albirea dintilor este efectuata cu ajutorul peroxizilor. Acestia elibereaza oxigen activ ce actioneaza asupra componentei organice a dintelui. Albirea dintilor la stomatolog se efectueaza doar dupa ce a fost efectuat detartrajul si periajul. In urma albirii dintilor se poate obtine o culoare cu 2 tonuri mai deschisa.
Albirea dintilor efectuata in mod repetat poate sensibiliza dintii la rece sau la cald.
Tratamentul dintilor sensibili
Mai mult de jumatate din populatie globului se plange de sensibilitatea dintilor. Sensibilitatea dintilor se manifesta la contactul cu alimente si bauturi reci sau calde, acide sau picante.
Sensibilitatea dintilor poate fi cauzata de:
– expunerea dentinei printr-un periaj agresiv ce poate duce la indepartarea gingiei.
– intreruperea, lipsa smaltului pe coroana dintelui.
Un prim pas in rezolvarea acestei probleme poate fi realizat prin efectuarea periajelor dentare corecte. Astfel traseul periutei de dinti trebuie sa fie dinspre gingie spre coroana dintelui, pentru a preveni in primul rand lezarea si indepartarea gingiei.
Pastele de dinti cu nitrat de potasiu ajuta la desensibilizarea nervilor.
Curatarea spatiilor interdentare
Aceasta este esentiala pentru indepartarea resturilor alimentare dintre dinti si a placii bacteriene. Curatarea spatiilor interdentare poate fi realizata cu ajutorul atei dentare, a periutelor interdentare si a scobitorilor. Intrucat in procesul de curatare interdentara poate fi lezata gingia este esential utilizarea unor dispozitive special create pentru aceasta procedura.
Apa de gura
Aceasta este importanta pentru controlul florei bacteriene din toata cavitatea bucala. Intrucat prin periaj se indeparteaza bacteriile doar de pe suprafata dintilor este necesar sa se realizeze o curatare temeinica si a cavitatii bucale.
Periajul corect
Un periaj corect nu inseamna un periaj agresiv.
Pentru a executa un periaj corect al dintilor sunt necesari urmatorii pasi:
1. Plasati periuta de dinti la limita dintre dinti si gingii astfel incat aceasta sa formeze un unghi de 45 de grade.
2. Efectuati miscari intr-un singur sens dinspre gingii spre varful dintilor. Aceasta miscare este realizata astfel pentru a preveni indepartarea gingiilor si expunerea dentinei si pentru a indeparta placa bacteriana de la baza dintilor.
3. Efectuati aceste miscari atat pe suprafata exterioara cat si pe cea interioara a dintilor.
4. Periati suprafata masticatorie a dintilor prin miscari orizontale circulare.
5. Periati suprafata limbii pentru a indeparta bacteriile.
6. Un periaj corect trebuie sa dureze minim 2 minute.
Periajul dintilor trebuie realizat cel putin dimineata si seara, ideal fiind sa se realizeze dupa fiecare masa. Acordati o atentie deosebita periajului de seara.
Pentru a preveni deteriorarea dintilor puteti tine cont si de urmatoarele aspecte:
1. Evitati alimentele bogate in zaharuri. Acestea dau bacteriilor sursa optima de dezvoltare.
2. Mentineti cateva ore intre mese. Acidul produs de bacterii este neutralizat de saliva. Dupa neutralizarea acidului, mineralele din saliva repara smaltul deteriorat de aciditate. O perioada mai lunga intre mese permite un timp mai lung pentru refacerea smaltului.
3. Hidratati-va periodic. Aportul de apa, pe langa asigurarea necesarului hidric, realizeaza si curatarea periodica, intre periaje, a cavitatii bucale.
4. Consumati alimente bogate in calciu si magnesiu.
5. Consumati alimente bogate in vitamina C. Aceasta previne sangerarea gingivala.
6. Consumati ceaiuri din plante cu efecte antibacteriene, imunostimulatoare, antiinflamatoare si calmante. Ceaiurile de musetel, echinaceea, galbenele, salvie, macese sau coada calului pot fi benefice. Puteti adauga si 1 felie de lamaie pentru a furniza organismului vitamina C.
BOTOT Apă de gură 500ml
43.00 lei
BOTOT Apă de gură concentrată 150ml
48.00 lei
BOTOT Pastă de dinți 75ml
35.00 lei