Vitamina E este o vitamina liposolubila cu puternice proprietati antioxidante.
Aceasta se gaseste in multe alimente precum uleiurile vegetale, legume, carne de pui, fructe, germeni de grau, oua.
Deficienta de vitamina E este destul de rara.
Mai des intalnita in tarile subdezvoltate, precum si la copiii prematuri, deficienta de vitamina E se trateaza sub stricta supraveghere a medicului datorita riscului de hipervitaminoza. Este necesar ca dozele zilnice de vitamina E sa fie strict controlate in functie de sex, varsta si dieta zilnica.
Deoarece vitamina E este un puternic antioxidant, aceasta este utilizata uneori pentru:
1. Prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare, arterosclerozei, hipertensiune si infarct cardiac.
2. Protectia sistemului nervos si tratarea unor afectiuni precum boala Parkinson, Alzheimer, coreea Huntington, dementa senila, epilepsie.
3. Protectia organismului pe durata unor tratatamente agresive precum chemoterapie, radioterapie, dializa, transplant de organe.
4. Tratament adjuvant pentru menopauza, sindromul premenstrual, astm, infectii respiratorii, sindromul de oboseala cronica, prevenirea imbatranirii premature, infertilitate, impotenta, arsuri solare.
Vitamina E ajuta sistemul imunitar in lupta impotriva virusilor si bacteriilor.
Vitamina E are un rol major in procesul de formare al celulelor rosii (eritropoieza), previne oxidarea vitaminei C, ajuta organismul sa utilizeze vitamina K si sa absoarba fierul la nivelul intestinelor.
Vitamina E previne coagularea sangelui la nivelul vaselor. ATENTIE – hipervitaminoza E poate afecta serios coagularea sangelui si creste riscul de sangerare interna.
HIPOVITAMINOZA E
Extrem de rara, aceasta este o afectiune intalnita in tarile subdezvoltate si la copiii nascuti prematuri. Hipovitaminoza E se manifesta clinic prin anemie hemolitica, neuropatie periferica si degenerare spinocerebrala.
HIPERVITAMINOZA E
Deoarece vitamina E este o vitamina liposolubila, aceasta se depoziteaza la nivelul tesuturilor grase si ficatului. Precum restul vitaminelor liposolubile (A, D si K), in concentratie ridicata, vitamina E devine toxica pentru organism. Hipervitaminoza E se manifesta clinic prin oboseala, greata, dureri abdominale, dureri de cap, stari de voma, diaree, balonare, sangerare excesiva. Un aport crescut si prelungit de vitamina E poate creste semnificativ riscul de infarct miocardic.
Doze zilnice recomandate de vitamina E:
- Copii 1-3 ani – 6 mg/ zi sau 9 UI
- Copii 4–8 ani – 7 mg/zi sau 10.4 UI
- Copii 9-13 ani – 11 mg/zi sau 16.4 UI
- Copii peste 14 ani si adulti – 15 mg/zi sau 23 UI
- Femei care alapteaza – 19 mg/zi (la recomandarea medicului)
Surse naturale de vitamina E:
- Ulei de germeni de grau (1 lingurita) – 20 mg (100% DZR*)
- Seminte de floarea soarelui (30 grame) – 7.4 mg (37% DZR*)
- Migdale coapte (30 grame) – 6.8 mg (34% DZR*)
- Ulei de floarea soarelui (1 lingurita) – 5.6 mg (28% DZR*)
- Ulei de porumb (1 lingurita) – 1.9 mg (10% DZR*)
- Ulei de masline (1 lingurita) – 1.9 mg (10% DZR*)
- Spanac fiert (100 grame) – 1.9 mg (10% DZR*)
- Rosii (dimensiune medie) – 0.7 mg (4% DZR*)