Indicele glicemic si regimurile alimentare
Eric Favre (fondatorul laboratoarelor 3Chenes si Eric Favre) vorbeste despre grupele alimentare si care sunt alimentele cu indice glicemic scazut.
Indicele glicemic al unui aliment reprezinta un indicator care arata puterea glicemica a alimentelor.
Grupe de alimente:
– Alimente cu indice glicemic Foarte Ridicat – glucoza
– Alimente cu indice glicemic Ridicat – zaharul, mierea, dulceturile, prajiturile, siropurile din fructe
– Alimente cu indice glicemic Mediu – painea, cerealele (grau, faina), pastele, cartofii, fasolea, lintea
– Alimente cu indice glicemic Scazut – legumele si fructele
– Alimente cu indice glicemic Foarte Scazut – carnea de vita, pestele
Indicele glicemic al unui aliment poate varia in functie de mai multi factori:
– Daca alimentul este consumat singur, intre mese (deci constituie singurul element) indicele acestuia nu se schimba.
– Daca este amestecat cu indicele glicemic al altor alimente, in timpul mesei, acesta poate scadea usor.
– Daca alimentul este consumat in forma cruda, indicele lui glicemic ramane intact.
– Daca alimentul este consumat gatit atunci, indicele glicemic al acestuia este mai scazut.
– Daca alimentul este consumat intr-un amestec cu fibre, atunci indicele glicemic al acestuia scade considerabil.
Fibrele alimentare, fie cele solubile precum pectina sau insolubile precum celuloza, capteaza o parte a glucidelor ingerate. Structura acestora (o retea de fibre dispuse sub forma de plasa) are capacitatea de a sechestra in ochiurile retelei moleculele rezultate din catabolismul glucidelor de la nivelul duodenului. Aceste molecule capturate sunt conduse apoi catre colon si nu sunt asimilate la nivelul intestinului gros. Astfel, absorbtia calorica finala este mult diminuata.
Adaugarea fibrelor in orice masa, scade astfel indicele glicemic al alimentelor consumate si influenteaza in mod direct efectul nociv al glucidelor asupra kilogramelor in exces.
Un regim alimentar antiinflamator asociaza o sursa proteica (peste, vita), fructe si legume (cu indice glicemic scazut) si cereale integrale (cu indice glicemic mediu), alimente bogate in fibre care asociate isi diminueaza foarte mult indicele glicemic.
Un regim clasic ce presupune infometarea are pe termen scurt beneficii asupra kilogramelor in plus asociind totodata stari depresive si o stare generala proasta a organismului. Corpul uman este construit insa sa formeze mecanisme compensatorii care vor interveni cu prima ocazie: depozite de resurse (transformarea excesiva a zaharurilor in grasimi), tendinte compulsive cu favorizarea anumitor grupe alimentare care au fost autoprohibitive in timpul curei si alte excese si dereglari ale orelor de masa.
Consumul de alimente cu functie antiinflamatorie ajuta la pierderea excesului de kilograme in timp ce tonusul, energia, moralul si buna dispozitie nu au de suferit.