Cateva recomandari privind baia copilului
Baia este un moment foarte important pentru bebelusul tau. Aceasta contribuie la igiena sa personala zilnica si are rol in dezvoltarea simturilor lui.
De asemenea, este un moment unic de legatura si apropiere impartasita. Baia este un moment special de calm, rezervat micilor descoperiri tactile si olfactive, senzatii noi care sunt necesare dezvoltarii senzoriale a bebelusului tau.
La primele baite, bebelusul se concentreaza asupra perceptiilor directe: temperatua apei, mangaieri si sunete, pe care le experimenteaza la modul general. Cand este foarte mic, simte nevoia de a fi protejat si invaluit de dragoste.
Apoi, pe masura ce creste, devine tot mai activ si descopera placerea de a se juca in apa. Pielea sa, care este inca extrem de vulnerabila, necesita cea mai mare atentie in timpul baii. Produsele folosite trebuie sa fie special adaptate.
Pregatirea baii
– Incalzeste sala de baie intre 20 si 23°C pentru a nu-i fi frig bebeluslui cand iese din apa.
– Umple cada cu apa la temperatura de 37°C. Masoara temperatura apei cu un termomentru de baie.
– Pregateste dinainte tot ce vei avea nevoie pentru a le avea la indemana: prosop, produse de toaleta, gel de curatare, sampon, creme, scutec, haine curate si pijamale.
– Dezbraca bebelusul si spala-l la fundulet.
In baie
– Bebelusul tau este inca foarte mic si are nevoie de protectie. Trebuie sa-l tii strans, cu o mana pe dupa umeri si gat si cu cealalta sub fundulet.
– Daca ti se pare dificil sa-l speli tinandu-l astfel, il poti sapuni inainte, pe masa pe care il schimbi de obicei si apoi sa-l clatesti in apa.
– Atunci cand poate sa stea in picioare, il poti lasa nesustinut, dar nu-l scapa din vedere. Joaca-te cu el pentru a-i stimula simturile.
– Nu lasa niciodata copilul singur in baie, indiferent de varsta sa, fie si pentru scurt timp sau in apa putina.
– Fereste-te de sapunurile obisnuite care sunt prea dure si afecteaza pH-ul si filmul hidrolipidic al pielii. Alege in schimb produse fara sapun care neutralizeaza efectul de deshidratare cauzat de apa dura.
– Pentru pielea uscata se recomanda sa folosesti produse imbogatite cu agenti puternici de hidratare, protectie si hranire (produse cu Cold Cream, de examplu).
– Pe cap si pe par trebuie spalat o data la 2-3 zile cu produse special create pentru copii care sa nu usture ochii.
– In cazul unui nou-nascut, in scopul prevenirii aparitiei crustelor de lapte, alege un sampon potrivit, special conceput pentru nou-nascuti. Pentru cei mai maricei, foloseste un sampon special pentru copii 2-in-1.
– Depinde de tine pentru a gasi pozitia cea mai potrivita pentru a-l spala, in functie de cum ii place copilului. Clateste-l cu ajutorul unui pahar cu apa, al unui vas cu care ii place sa fie spalat sau cu dusul, dar asigura-te ca apa este la temperatura potrivita si ca jetul nu este prea puternic.
– Ridica bebelusul din apa si inveleste-l repede in prosop, incalzindu-l. Usuca-l delicat fara frecare. Acorda o atentie speciala zonei scutecului si pliurilor pielii (coapse, axile, gat, genunchi, etc.).
– Pentru a-i hidrata pielea si pentru a te bucura de un moment de tandrete, maseaza-i delicat corpul cu o lotiune de corp sau, daca are pielea uscata, cu un produs pe baza de Cold Cream.
– Tusa finala: cateva picaturi de apa de toaleta fara alcool sau apa de improspatare, special create pentru copii.
– Pentru mai multe detalii, cere sfatul medicului sau al farmacistului. Ei sunt in masura sa-ti recomande produsele cele mai potrivite nevoilor tale.
Articol oferit de Mustela.