Ce nu se spune despre factorul de protecție solară
Povestea despre importanța utilizării unui produs cu factor SPF pe tot parcursul anului o știm deja. Dintre motivele principale pentru a avea acest obicei vom enumera doar trei:
- Expunerea la radiațiile de tip UVA (cele mai periculoase radiații solare pentru piele) are loc pe tot parcursul anului.
- Radiațiile de tip UVA sunt uneori mai puternice în sezonul rece decât în sezonul cald. Altitudinea (prin rarifierea aerului) și zăpada (prin fenomenul de reflexie) cresc expunerea la UVA.
- Nivelul de vitamina D scade în sezonul rece, de aici imunitatea și adaptabilitatea organismului la factorii agresivi externi este mult scăzută.
Între realitate și cum ar trebui să ne protejăm este o diferență uriașă. Cei mai mulți folosesc un produs cu SPF doar în timpul expunerii prelungite la soare. Foarte mulți fac un rabat în defavoarea sănătății pentru a obține un bronz de invidiat. Considerat greșit un produs de sezon dar și scump mulți economisesc prin utilizarea aceluiași produs de la un sezon la altul, expunându-se astfel unor pericole pe care nu le cunosc.
De ce să nu folosim același produs de la un sezon cald la altul?
- Perioada de expirare. Înscrierea PAO (period after opening) și perioada de expirare a produsului nu sunt aceleași. O dată cu prima deschidere, perioada de valabilitate a produsului este anulată și devine activă înscrierea PAO. Cele mai multe produse de protecție solară au un termen de utilizare de maxim 6 luni de la deschidere. Pentru a afla ce termen are produsul de la deschidere identificați pe ambalaj mențiunea 6M (6 luni de la deschidere) sau 12M (12 luni de la deschidere). Pentru a ține evidența produselor pe care le consumați mai greu puteți utiliza o etichetă pe care notați data de deschidere.
Expunerea prelungită la căldură în timpul orelor de plajă, praful și impuritățile cu care intră produsul în contact îl pot altera mai repede decât înscrierea PAO. De asemenea, neutilizarea produsului de protecție solară pe tot parcursul anului până la sezonul următor a permis formarea coloniilor de germeni în recipiente.
Utilizarea unui produs deschis cu un an înainte vă expune iritațiilor de piele, micozelor cutanate și chiar apariției unor alergii sau exacerbarea acestora. - Modificarea proprietăților ingredientelor. Din momentul deschiderii începe procesul de oxidare a ingredientelor și transformarea acestora în alte substanțe. Astfel, trecut printr-un proces de deterioare lent, produsul pe care îl aveți poate fi mult diferit din punct de vedere formulă chimică de cel pe care l-ați achiziționat inițial.
- Modificarea nivelului de protecție a factorului SPF
Chiar dacă crema de protecție solară cumpărată cu un an în urmă nu și-a modificat mirosul, culoarea și consistența și la testul de sensibilitate (aplicarea pe interiorul brațului) nu s-a întamplat nimic, pielea este în continuare expusă pericolului. Pe parcursul anului formula chimică a ingredientului/ingredientelor care alcătuiesc filtrul SPF putea suferi modificări.
Doar o nouă analiză a produsului poate spune cu certitudine dacă SPF50 a rămas sau nu SPF50 după un an de la deschidere. Având o greutate moleculară mai mare, ingredientele SPF pot sedimenta în interiorul ambalajului. Astfel, filtrul de protecție solară nu mai este distribuit uniform, omogen și poate fi mai mic. Cum și în ce fel se modifică? Numai laboratoarele de specialitate ne pot preciza.