Află mai multe despre pielea ta
Despre epiderma
Epiderma este stratul superficial al pielii. In epiderma se gasesc 4 tipuri de celule:
– Keratinocitele
– Melanocitele
– Celulele Langerhans
– Celulele Merkel
Keratinocitele
Sunt celulele cele mai raspandite din epiderma. Denumirea acestora provine de la capacitatea acestora de a produce KERATINA, o proteina responsabila de o multitudine de functii la nivelul pielii. Keratinocitele formate in stratul bazal se maturizeaza si pierd nucleul celular. In procesul de maturizare acestea parcurg drumul de la stratul bazal catre suprafata pielii.
Keratina este o proteina ce face posibila rezistenta pielii la agresiunile externe si care determina impermeabilitatea acesteia.
Keratinocitele care raman fara nucleu si structuri citoplasmatice capata denumirea de corneocite si formeaza stratul cornos al epidermei.
Corneocitele pierd legaturile intercelulare si astfel apare fenomenul de descuamare naturala a pielii (exfoliere).
Fenomenele de descuamare naturala a pielii si de diviziune a keratinocitelor sunt direct dependente de varsta. Astfel, la bebelusi durata de reinnoire celulara este de 14 zile, la copii si adolescenti este intre 21 si 28 de zile, la 30 de ani este de 40 de zile iar la 60 de ani de 90 de zile. Astfel se explica de ce odata cu inaintarea in varsta tenul devine tern, lipsit de luminozitate si elasticitate.
Melanocitele
Acestea se gasesc in stratul bazal si sunt responsabile de sinteza melaninei. Melanina este pigmentul responsabil de culoarea pielii si a parului.
Numarul melanocitelor pe care le poseda pielea umana este de 5-10 ori mai mic decat numarul keratinocitelor.
Cu o structura celulara aparte, melanocitele produc pigmentul melanina sub actiunea radiatiilor UV. Acesta este stocat in formatiuni citoplasmatice denumite melanozomi. Acestia sunt transportati prin intermediul dendritelor catre keratinocitele adiacente, ducand la colorarea acestora.
Melanina ajunsa in keratinocite are rol protector. Ea se plaseaza in jurul nucleului celular protejandu-l de actiunea radiatiilor solare.
In functie de fototipul fiecaruia, culoarea pielii nu depinde de numarul de melanocite ci de cantitatea de melanina pe care acestea o sintetizeaza. Daca pielea ta se bronzeaza greu atunci inseamna ca melanocitele produc o cantitate insuficienta de melanina. Protejeaza-ti constant pielea de actiunea nociva a radiatiilor UV.
Celulele Langerhans
Situate in stratul bazal, acestea au un aspect microscopic similar melanocitelor – prezinta dendrite. Ele sunt responsabile de raspunsul imun al organismului la actiunea factorilor externi. Datorita actiunii imune antivirale si antitumorale, celulele Langerhans pot fi considerate “politistii epidermei”.
Actiunea radiatiilor UV genereaza degradarea activitatilor imuno-modulatoare si antitumorala ale celulelor Langerhans. Iata inca un motiv pentru care trebuie sa iti protejezi pielea in timpul verii.
Celulele Merkel
Aceste celule sunt receptori responsabili de formarea simtului tactil. Se gasesc la nivelul foliculilor pilosi, buzelor si degetelor.