DIOR Haute Couture Colectia Toamna-Iarna 2022-2023
Arborele vieții este în centrul operei artistei ucrainene Olesia Trofymenko și punctul de plecare pentru Colectia DIOR HAUTE COUTURE toamna-iarna 2022-2023 desenata de Maria Grazia Chiuri. Pictura și broderia conferă o încărcătură emoțională acestei imagini, un simbol puternic al mitologiei dar și pentru diferite culturi îndepărtate.
Arborele vieții leagă toate formele de creație; susține cerul și îl leagă de pământ prin ramuri si radacini. Emblema Olesiei Trofymenko este în conformitate cu codurile stilistice împărtășite de multe țări.
Maria Grazia Chiuri contemplă moda prin filtrul artei, explorând acest teritoriu al tradiției(lor) transmise durabil, dar și revoluționar, cum altfel decât couture. Această colecție Dior este astfel compusă dintr-o serie de piese prin care rezonează imaginația diferitelor obiceiuri folclorice inspirând toate culturile într-un dialog deschis.
Ramurile, trunchiul, rădăcinile, pomului vieții.
O viziune care apare liberă pe mai multe piese de vestimentare, datorită abundenței de broderii somptuoase din fire de bumbac și fire de mătase. Nuanțele de bej sunt uneori punctate cu un strop de negru sau albastru. Aceste broderii, necesitând timpul necesar pentru a atinge excelența supremă, sunt aplicate pe țesături de bumbac, crep de lână, mătase și cașmir.
Rochiile sunt împodobite cu patchwork-uri din împletituri compuse din bronz, dantela neagra și guipura. Mătasea șifon a fost selectată pentru rochiile lungi și aerisite care urmează liniile corpului într-un joc virtuos vestimentar, feminin și atemporal. Materialele reinterpretează silueta New Look: jacheta Bar se distinge prin țesătura fumurie dispusă pe verticală în timp ce fusta este structurată de panglici care formează o bască.
Țesăturile realizate manual pun în scenă texturi prețioase, neregulate, în articolele vestimentare care alungă toate barierele. Trenciurile largi, brodate, din matase sau bumbac sunt asociate cu rochiile lungi. Este un stil de modelare a materialelor și a formelor în spațiul de reflecție pe care îl reprezintă Atelierul, permeabil la realitatea socială în care trăim; o chestiune de a ne aminti ce înseamnă să fii uman astăzi.
Gesturile transmise, învățate și întotdeauna perfectibile, se repetă. Arborele vieții este o chemare, un avertisment că trebuie să facem să strălucească tradițiile, permițându-ne să recuperăm un echilibru, chiar dacă doar pentru o clipă.



































































