Limbă de Vită înăbușită cu Sos Gribiche
- 3 linguri de ulei neutru, cum ar fi semințe de struguri sau ulei vegetal
- 2 cepe mari, tăiate mărunt
- 2 tulpini de țelină, tăiate mărunt
- 1 morcov mare, curățat și tăiat mărunt
- 1 limbă de vită, clătită
- 12 tulpini de pătrunjel
- 2 frunze de dafin uscate
- ½ lingură de boabe de piper negru
- 4 linguri de oțet de vin roșu
- 1 lingură de sare kosher
- Sos Gribiche (vezi rețeta separată)
- Pătrunjel proaspăt
- Ulei de măsline extra virgin
Instrucțiuni:
Prepararea Legumelor: Încinge uleiul într-o oală mare, cu fundul gros, la foc mediu. Călește ceapa timp de 5 minute, amestecând constant pentru a evita colorarea. Adaugă țelina și morcovul și 3 linguri de apă. Acoperă și lasă legumele să se aburească câteva minute, având grijă să nu se ardă. Adaugă mai multă apă dacă este necesar.
Pregătirea Limbii: Aranjează limba în oală și adaugă tulpinile de pătrunjel, frunzele de dafin, boabele de piper, oțetul de vin roșu și sarea. Toarnă suficientă apă pentru a acoperi cu greu limba. Acoperă și dă în clocot.
Înăbușirea Limbii: Odată ce a dat în clocot, reduce focul și lasă să fiarbă la foc mic timp de 4 ore, adăugând apă după necesitate pentru a menține limba acoperită.
Pregătirea Limbii pentru Servire: Scoate limba din lichidul de înăbușire. Strecoară lichidul și întoarce-l în oală. Curăță pielea groasă de pe limbă cât încă este caldă. Taie excesul de grăsime sau cartilaj, apoi întoarce limba în lichid și las-o să se răcească complet.
Servirea: Taie limba în felii subțiri și aranjează-le pe un platou. Stropește cu câteva picături din lichidul de înăbușire. Adauga sosul Gribiche peste limbă, și garnisește cu frunze proaspete de pătrunjel și un strop de ulei de măsline extra virgin.
Note:
- Sosul Gribiche este un sos clasic francez făcut cu ouă fierte, muștar, castraveți murați, capere și ierburi. Poți găsi numeroase rețete online sau în cărți de bucate tradiționale franceze.