Primele periaje dentare ale bebeluşilor
Dacă bebeluşul vostru are primii dinţi, trebuie să începeţi să aveţi grijă de ei imediat! Când vine vorba de igiena dentară, trebuie să introduceţi bunele obiceiuri cât mai curând pentru a evita apariţia cariilor şi a menţine dinţii copilului în stare bună.
Când ar trebui să începeţi?
Adesea, primii dinţi ai bebeluşului apar în jurul vârstei de şase luni. Este bine să-l obişnuiţi pe micuţ cu bunele obiceiuri imediat, deoarece şi dinţii de lapte se pot caria. Dimineaţa şi seara, trebuie să treceţi o compresă înmuiată în apă călduţă peste gingii pentru a curăţa vârfurile dinţilor.
De asemenea, este bine să vă spălaţi pe dinţi în faţa copilului: arătându-i cum vă curăţaţi dinţii, el va dori curând să vă imite! De la vârsta de 18 luni, daţi-i copilului prima periuţă de dinţi şi începeţi s-o folosiţi împreună cu el. De la 2 ani, puteţi adăuga o cantitate de pastă de dinţi de mărimea unui bob de mazăre. Desigur, ei nu se vor obişnui imediat şi probabil că mai mult vor mesteca periuţa decât să o utilizeze corect. Lăsaţi-l să se joace cu ea, apoi periaţi-l delicat, dacă vă lasă. Faceţi mici mişcări circulare cu periuţa şi concentraţi-vă atenţia asupra locurilor unde dinţii ies din gingie. Dacă bebeluşul refuză să vă lase să-i periaţi dinţii, nu insistaţi – mai bine vă oferiţi ajutorul din nou ziua următoare.
Probabil că va trebui să-l ajutaţi până pe la 5 – 6 ani, când va fi capabil să-şi spele dinţii singur. Obişnuiţi-l să-şi spele dinţii măcar de două ori pe zi – o dată după micul dejun şi o dată înainte de culcare: este un obicei sănătos pe care-l va păstra pentru tot restul vieţii.
Periuţa potrivită pentru început
Gingiile şi dinţii bebeluşului sunt foarte delicate. Pentru a evita iritaţiile, alegeţi o periuţă mică, cu perii moi, special concepută pentru copiii cu vârsta mai mică de trei ani. Există numeroase modele din care să alegeţi, adesea chiar cu personajele lor preferate – este un alt mod bun de a-I învăţa să se spele pe dinţi! Este important să schimbaţi periuţa măcar la fiecare trei luni sau chiar mai des dacă perii sunt uzaţi.
Când se ajunge la pasta de dinţi, cumpăraţi una care este potrivită pentru grupa de vârstă a copilului vostru: ele sunt special formulate pentru copii şi au mai puţin fluor decât cele pentru adulţi. Evitaţi aromele mentolate care pot fi prea puternice pentru copii. Încercaţi aromele fructate, precum cele de căpşuni sau zmeură: acestea sunt foarte populare printre copii, care vor dori chiar să le mănânce. Dacâ copilul înghite pasta de dinţi în loc să o scuipe, nu vă panicaţi: nu prezintă nici un risc pentru sănătate.
Obiceiuri bune pentru dinţi sănătoşi
Dinţii de lapte au stratul exterior de smalţ mai subţire decât dinţii adulţi. Acest lucru îi face mai vulnerabili la carii, care se agravează rapid după apar şi necesită tratament rapid. Pentru a păstra dinţii sănătoşi, este esenţial să-i periem regulat, dar nu este şi suficient. Ajutaţi-vă copilul să-şi dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase, prin limitarea cantităţii de zahăr consumat, mai ales a băuturilor dulci. Un biberon de lapte sau cu suc de fructe înainte de culcare nu este bun pentru dinţi, aşa că încercaţi să-l dezvăţaţi cât mai repede posibil. După perierea dinţilor seara, trebuie să bea numai apă – nimic altceva!
Articol oferit de MUSTELA.