Macaroane cu Brânză și Conopidă la Cuptor
- 7 linguri de unt nesărat, plus un pic pentru ungerea vasului
- Sare kosher
- 1 capătână medie de conopidă, tăiată în buchețele (aproximativ 4 cupe)
- 1 pachet (450g) de macaroane
- 2 tulpini de țelină, tocate fin
- 1 ceapă mică, tocată fin
- 2 căței de usturoi, tocați
- 3/4 cană de sos picant
- 2 linguri de făină
- 2 lingurițe de muștar uscat
- 2 1/2 cupe de jumătate smântână, jumătate lapte (half-and-half)
- 450g de brânză Cheddar galbenă, tăiată în cubulețe (aproximativ 3 1/2 cupe)
- 225g de brânză pepper jack, rasă (aproximativ 2 cupe)
- 2/3 cană de smântână acrișoară
- 1 cană de pesmet panko
- 1/2 cană de brânză albastră, sfărâmată
- 2 linguri de pătrunjel proaspăt tocat
Mod de preparare:
Pregătiți cuptorul: Încălziți cuptorul la 175 grade Celsius și ungeți un vas de copt de 33×23 cm.
Pregătiți conopida: Fierbeți conopida într-o oală mare cu apă sărată, până când devine ușor moale, aproximativ 5 minute. Scoateți-o și băgați-o într-un bol cu apă și gheață pentru a opri procesul de gătire. Scurgeți bine.
Pregătiți macaroanele: Fierbeți macaroanele în aceeași apă sărată, până când devin al dente, aproximativ 7 minute. Scurgeți și puneți deoparte.
Prepararea mixului de conopidă: Într-o tigaie mare, topiți 3 linguri de unt la foc mediu. Adăugați țelina și ceapa și gătiți până se înmoaie, aproximativ 5 minute. Adăugați conopida și usturoiul și gătiți încă 2 minute. Adăugați 1/2 cană de sos picant și lăsați să fiarbă până se îngroașă puțin.
Sosul de brânză: Într-o altă oală, topiți 2 linguri de unt. Adăugați făina și muștarul, amestecând bine. Adăugați jumătate smântână, jumătate lapte și restul de 1/4 cană de sos picant. Gătiți până se îngroașă, apoi adăugați brânzele Cheddar și pepper jack, urmate de smântână acrișoară. Amestecați până devine un sos omogen.
Asamblarea: În vasul de copt, puneți jumătate din macaroane și turnați jumătate din sosul de brânză. Adăugați amestecul de conopidă și restul de macaroane. Turnați restul de sos de brânză deasupra.
Straturile finale și coacerea: Într-un bol mic, potrivit pentru microunde, topiți cele 2 linguri rămase de unt. Adăugați pesmetul panko, brânza albastră și pătrunjelul. Presărați peste macaroane și dați la cuptor pentru 30-40 de minute, până când devine bine auriu și bulește. Lăsați să se răcească 10 minute înainte de a servi, cu sos picant suplimentar alături.
Poftă bună!