Istoria rimelului
Rimelul sau mascara este unul dintre cele mai vechi produse cosmetice, fiind folosit inca din anul 4000 i.Hr. de catre egipteni. Femeile foloseau atunci ingrediente naturale derivate din plante si de origine animală pentru a crea un pigment negru, pe care si-l aplicau apoi pe gene. Practica aceasta a fost observata si la grecii antici si la babilonieni, ca apoi sa fie preluata si de catre romani. Folosirea produselor cosmetic de infrumusetare a cazut in derizoriu dupa caderea imperiului Roman, insa arabii au continuat sa le foloseasca. In Europa produsele de machiaj au revenit in perioada Renasterii.
In Egiptul antic produsele pentru gene si pleoape erau folosite in principal pentru protectia ochilor de praf si microorganisme purtate de vant. Amestecul denumit kohl se folosea si pentru ochi, dar si pentru gene si era compus din carbune, miere, apa si … excremente de crocodil. In timp machiajul a devenit parte din ritualurile religioase, reprezentand apararea pe care purtatorul o poseda in fata spiritelor rele.
Dupa declinul Imperiului Roman, machiajul a inceput sa fie considerat desuet pana in epoca Victoriana, cand femeile isi ocupau mare parte a zilei cu regimuri de infrumusetare. Pentru ca dorinta lor era de a avea gene lungi si inchise la culoare, ele isi pregateau un fel de rimel acasa, dintr-un amestec de funingine si sirop de soc. Amestecul inalzit era apoi aplicat pe gene.
Ceea ce in epoca moderna cunoastem drept mascara nu a fost inventat insa pana in secolul al XIX-lea, cand un chemist pe nume Eugene Rimmel a dezvoltat o formula ce folosea vaselina, ingredient nou descoperit la vremea aceea. Eugene Rimmel poate fi considerat din multe puncte de vedere ca si parinte al cosmeticii moderne, produsul sau fiind primul de tipul sau non-toxic, sigur pentru sanatatea umana. In diferite parti ale lumii nu exista un alt cuvant special pentru mascara in afara de “rimel”, numele chimistului devenind sinonim cu produsul.
Aproximativ in aceeasi perioada, in 1913, in capatul celalalt al lumii peste Oceanul Atlantic, un antreprenor numit T. L. Williams a creat un produs similar observand-o pe sora sa Mabel preparand o mixture de praf de carbune si vaselina pentru a isi innegri genele. A adaptat produsul cu ajutorul unui set de chimie si a inceput sa produca si sa vanda local un produs ce putea fi folosit pentru gene si sprancene. Inregistrand un real success, Williams a denumit produsul Maybelline in onoarea surorii sale, iar in 1917 compania pe care a lansat-o produce Maybelline Cake Mascara, primul produs modern pentru ochi, iar in 1960 creeaza Ultra Lash, primul rimel automatic mass-market.
Rimelul produs de cei doi avea o formula simpla, din vaselina si carbune, intr-o proportie fixa. Se aplica insa extrem de dificil, cu ajutorul unei perii ce trebuia inmuiata si apoi frecata de pasta din cutie. Cea mai importanta imbunatatire a venit de la Helena Rubinstein in 1957.
Rubinstein a creat o noua formula ce a dus mascara de la o pasta tare, greu de aplicat, la o lotiune-crema, ce putea fi folosita mult mai usor. Si-a ambalat produsul intr-un tub si-l vindea impreuna cu o perie. Pentru folosire, produsul trebuia aplicat mai intai pe perie si apoi pe gene. Desi inca aplicarea era greoaie, a fost un pas inainte spre rimelul modern.
Urmatorul pas a fost patentarea unei perii speciale,in forma de tija canelata, ce aplica aceeasi cantitate de rimel la fiecare folosire. Aceasta tija s-a dezvoltat apoi in perii similar celor pe care le folosim si astazi. Faptul ca aplicarea a devenit mult mai usoara a contribuit la cresterea popularitatii rimelului in randurile populatiei.
In 2005 Procter and Gamble a creat prima periuta de mascara cu peri din termoplatic in loc de nylon, iar primul rimel ce a folosit aceasta perie este Max Factor Lash Perfection.
Si in zilele noastre companiile se intrec sa aduca inovatii periilor cu care aplicam rimelul, formele fiind de la cele clasice, cu periuta din peri din nylon in spirala la cele mai surprinzatoare, doar din plastic si in forma de pieptene, ba chiar cu perii care se desprind sau se modifica la un simplu twist sau click.